ZONE DE CĂŢĂRARE DIN JUDEŢUL HUNEDOARA

Principalele zone de căţărare din judeţul Hunedoara sunt dezvoltate pe calcare. Cele mai frecventate zone sunt: Cheile Crăciuneşti, Cheile Mada, Cheile Glodului, Muntele Vulcan, Cheile Taia, Cheile Roşia, Cheile Buta. Trasee de alpinism clasic sunt şi în golul alpin al munţiilor Retezat, pe granite.

CHEILE CRĂCIUNEŞTI

Fac din aria naturală protejată “Calcarele din Dealul Măgura” şi din situl Natura 2000 “Măgurile Băiţei”. Rezervaţia are o suprafaţă de 120 ha. Accesul se realizează dinspre Deva, pe drumul naţional Beva-Brad până în localitatea Bejan, apoi spre nord, pe DJ 706 A.
Pereţii calcaroşi au înălţimi de până la 200m. Este recomandat a se parcurge traseele de alpinism doar de către 2 persoane – cap de coardă şi secund pentru securitatea alpiniştilor în regrupări, având în vedere echiparea actuală a acestora. Traseele de escaladă, bătute după anii ‘90 au majoritatea prize săpate şi asigurări bune, dar din păcate multe au cu topuri simple.

Cazarea în rezervaţiei se poate face cu cortul. Apa se gaseste la un izvor sub grohotisul de la baza Vanatariei şi la izvorul de sub podul de langă şosea.

Zonele cu trasee de alpinism şi escaladă sunt enumerate pe perete, de la stanga spre dreapta.

Versantul Stang

Pintenul Vanatariei

Vanataria

Peretele Perla

La Pesteri

 

Versantul Drept

 Peretele pesterii

Sturu

Trasee omologate de
 
Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă
 
 
 
Sediu:
 
Bucureşti,
 
Str. Vasile Conta, nr. 16
Telefon/Fax: 021.411.71.03 int. 24

Peretele Sturu se afla langa podul ce duce spre cariera, fiind cel mai usor accesibil. Din dreptul podului ce duce spre cariera se urca în versantul stâng pe o poteca marcata pana la grohotiş, apoi pe acesta pana la baza peretelui. Inainte de a ajunge la perete, la cca 50 m pe dreapta se află un izvor). Apoi se continua urcusul pe potecă până la “refugiu” (o lespede imensa la baza Peretelui Vanatariei).

DEALUL CETĂŢII DEVA

Zona de căţărare se află pe pereţii sudici. Traseele sunt bătute în rocă vulcanică (andezit). Majoritatea sunt bătute de Horaţiu Dicoi.

CHEILE MADA

Sunt situate în Muntii Metaliferi pe teritoriul judeţului Hunedoara. Accesul se realizează din şoseaua europeană E68, fiind situate la cca. 25km de Orastie şi 43km de Deva. După ce am lăsat şoseaua europeana şi am trecut prin Geoagiu, nu urcăm în staţiunea Geoagiu Băi, ci continuăm drumul spre Zlatna, înca 4 km. Din acesta se desprinde la stânga un drum neasfaltat (7 km), ce ne conduce în Cheile Mada. Trasee de căţărare sunt în două locaţii – chiar la intrarea în chei la peretele numit „Faleză” şi la „Peretele Pesterii”

MUNTELE VÂLCAN

Este situat în nordul judeţului Hunedoara, la limita cu judeţul Alba. Masiv calcaros cu altitudine maximă de 1257 m, este situat în Munţii Metaliferi. Are statut de arie naturală protejată, fiind declarat şi sit Natura 2000.

Accesul spre pereţii de căţărare se realizează din Pasul Buces-Vulcan (725m) care este traversat de soseaua ce uneste orasele Abrud si Brad. Se află la depărtare de 65 km din Deva, 75 km din Alba Iulia, 140 km din Cluj Napoca si 180 km din Oradea.

Deoarece retragerea din trasee se realizează în multe prin rapel, este recomandată folosirea corzilor de 60m.

Pereţii calcaroşi prezintă în multe locuri verticalitate şi surplombe. Cel mai spectaculos este Peretele Corbilor. Înălţimea mare, până la 150 m a versantului, a făcut posibilă pitonarea unor trasee clasice de 5-7 lc.

CHEILE BUTA

Accesul se realizează dinspre Petroşani şi Tâegu Jiu pe DN 66, apoi pe DN 66 A, prin Lupeni şi Uricani.

Pereţii de alpinism sunt situaţi în apropierea cabanei Cheile Buta, în sectorul de chei.