EXPEDITII

RAPORT DE ACTIVITATE "LEFKA ORI" 2011

Pentru a doilea an consecutiv, speologii romani si-au adus aportul la cercetarea muntilor arizi ai Insulei Creta. In conditii climatice diferite fata de anul trecut – temperaturi care au coborat noaptea pana la 5 grdC, zile cu ceata, vant de peste 120 km/h care au pus probleme atat in turele de prospectiuni cat si in tabara de baza, ne-am propus si am atins toate obiectivele expeditiei.

CARACTERISTICILE REGIUNII

Masivul Lefka Ori este situat in partea central-vestica a Insulei Creta. Cele mai importante localitati sunt Hania (in N) si Sfakia (in S). Puternic tectonizat, inaltat la peste 2000m, este alcatuit din calcare, conglomerate calcaroase si dolomit. Aproape toate cele 50 de piscuri ale masivului au o altitudine peste 2.000 de m. Are o lungime de 30 km pe direcţia est-vest şi o lăţime de 20 km pe direcţia nord-sud. Munţii sunt traversaţi de numeroase defilee si canioane dintre care cele mai vestite sunt Samaria (13 km) si Aradena. mi bibendum neque egestas lorem congue quisque egestas. Iaculis nunc sed augue lacus viverra vitae congue eu. Lacinia quisk vsel eros donec alloc odio tempor orci aloma noyr dapibus.

CARACTERISTICILE EXPEDITIEI

PERIOADA 7-19 AUGUST 2011 (12 ZILE)

PARTICIPANTI

27 de speologi din 5 tari – Kostas Adamopoulos – coordonator expeditie, Alexandros Margiolis, Vasilis Tsalos, Antonis Vorrias (Grecia, clubul Selas – Atena), Michalis Polychronakis, Cristoforos Baladimas, Savas Paragamian, Georgia Agellaki, Katerina Hobitaki (Grecia, clubul E.O.S Chania), Adrian Sopincean, Mihaela Sopincean, Razvan Marcu, Oana Chachula (Romania – Clubul Sporturilor Montane – Hunedoara), Simona Laiu (Romania, clubul Politehnica – Cluj-Napoca), Razvan Eugen Sabau, Adina Florescu, Roxana Maria Soreata (Romania, clubul Focul Viu – Bucuresti), , Marc Faverjon, Anne Faverjon, Maud Faverjon, Tim Faverjon, Samuel Faverjon (Italia, GSSM), Alain Soubirane, Valerie Soubirane, Remi Soubirane, Chloe Soubirane (Franta, GSV) şi Richard Bramley (Noua Zeelanda, Nelson Speleo Club).

Tabara de baza

La altitudinea de 1980m, într-un areal lipsit de apă şi vegetaţie

SCOP

Sistematizarea din punct de vedere speologic a masivului Lefka Ori

obiective

 Continuarea explorarii in pasajul stramt din Pestera Sternes, la – 428m

Prospectiuni pentru inventarierea de noi pesteri

Atingerea numarului de 1000 de pesteri marcate pe GPS in Lefka Ori

Explorarea si cartarea de noi pesteri

zone de lucru

Sternes, Troharis, Mesa Soros, Rouskies, Psoristra (LEFKA ORI – Muntii Albi)

 

echipament

 3 bormasini Bosh (8 baterii)

rezultate

53 de peşteri nou descoperite, cu pozitia marcata pe GPS

Cartarea a peste 700m de noi galerii

17 pesteri cartate din care cele mai importante (-135m); (-85m);(-50m)

17 coborari in Pestera Sternes (echipare, explorare, dezobstructie, dezechipare)

4m progresie in Pestera Sternes, pe o diaclaza largita de la 15 cm la 50-70 cm

Atingerea cotei de -430m în Peştera Sternes

Depăşirea numarului de 1000 de pesteri in prezent, în Muntii Albi (Lefka Ori)

costuri (partea romaneasca)

3000

 

CARACTERISTICILE ZONEI DE PROSPECTIUNI

Cuprinsa altimetric intre 1800 si 2300m, zona de prospectiuni speologice a cuprins 5 areale, dintre care 3 au fost nou abordate in acest an.

Pesterile au dezvoltare predominant verticala, favorizate de gradul ridicat de tectonizare. Procesul de modelare carstica este accentual in sezonul de primavara datorita topirii bruste a stratului de zapada (peste 2m grosime). Intre crestele muntilor, vaile au aspecte foarte variate: acoperite de grohotis marunt sau cu aspect de ueduri.

Cele mai mari denivelari sunt in pesterile formate in dolomit sau la contacul dintre acesta si calcar. Cea mai importanta descoperire de anul acesta a fost Pestera Triploftaki (- 135m), urmatoarea fiind de -85 m.

Va salutam cu drag,

bronzati, cu gandul la „Lefka Ori 2012”

Adi, Miha, Razvan si Oana – CSM Hunedoara

Expediţia "Speleo Camp Creta" 2010

S-a desfăşurat în perioada 1-15.08.2010, în Masivul Lefka Ori.

Scopul

Scopul expediţiei a fost: studierea carstului alpin din partea centrală a Insulei Creta, Masivul Lefka Orisau Muntele Alb.

Obiective

– descoperirea şi cartarea de noi cavităţi, poziţionarea acestora pe GPS
– continuarea explorărilor în peşterile Sternes (-428 m) şi Cave of Lagonia (-100m)

Tabara

Tabara de bază a fost organizată la 2010m, zona explorată fiind cuprinsă între 1900 şi 2300 m altitudine. Masivul este alcătuit în mare parte din calcare și dolomite puternic carstificate atât la exterior cât și la interior. La peste 1500 m vegetația dispare, peisajul este extrem de arid fiind asemănător celui lunar. Ziua temperaturiledepăşesc 40° C,datorită lipsei vegetaţiei şi asolului, iar diferențele de temperatură intre noapte și zi pot ajunge la 30° C în acest sezon. Iarna munţii sunt acoperiţi de un strat de zăpadă de cca. 5m, are se topeşte brusc în martie la venirea vântului cald dinspre Africa- Siroco. În 2010 în partea sudică aCretei nu a plouat din luna februarie.În această zonă apa lipsește cu desăvârșire.

 

Participanti

 peste 30 de speologi din Grecia (cluburile Spok Heraclion, Selas Atena www.selas.org, E.O.Σ.Hania www.eoshanion.gr) şi 10 de speologi din România – Sopincean Adrian, Sopincean Mihaela, Sopincean Ioana (CSM Hunedoarawww.speo-csm.ro), Bibart Daniel – Polo (Speovest Arad www.speovest.ro), Papiu Felix (Omega Cluj), Tudor Marin, Elena Buduran, Cachula Oana, Sabău Răzvan, Adina Florescu (membrii FRS).

Participarea la expediţie a celor 3 speologi din Clubul Sporturilor Montane Hunedoara a fost sprijinită de SC Marmosim SA Simeria.

Pe parcursul taberei, am avut următoarele activităţi:
– reechiparea avenului Sternes până la cota -240 m
– lărgirea a 3 pasaje strâmte situate până la cota -240 m, în peştera Sternes – explorarea, echiparea si topografierea pesterii Lagonia, peşteră cu ghetar permanent, cu adancimea de aproape100m la momentul de fata.
– descoperirea, localizarea pe GPS şi cartarea altor potenţiale peşteri şi avene. În turele de suprafaţă, am contribuit la descoperirea a 15 noi cavităţi cu denivelări cuprinse între -7 m şi -50 m

Peșterile explorate sunt dezvoltate preponderent pe verticală (cel mai mare puț are 97 de metri), pe primele sute de metri în roci dolomitice sau în conglomerate dolomitice și prezintă porțiuni foarte înguste în zonele calaroase. Progresia s-a făcut numai cu ajutorul corzilor și Tehnicilor Speologice Alpine (TSA). Temperatura aerului și a apei este de 6° C (în cele cu ghețari temperatura aerului este de aproximativ -2° C).

Rezultatele expediţiei sunt puse la dispoziţia comunităţilor locale, constituind studii preliminare pentru: dezvoltare turistică, captare de surse de apă potabilă, protejarea siturilor naturale de interes ştiinţific etc.
Pe lângă activitatea speologică, am împărtăşit experienţe, am găsit asemănări de grai şi obiceiuri, am luat contact cu localnicii.

Mulţumim prietenilor speologi din Atena şi Creta pentru invitaţia de a participa la expediţie şi pentru ospitalitatea oferită. Mulţumiri lui Iuanis de la brutăria din Anapoli pentru că ne-a găzduit şi ne-a îndrumat.