21.04.2011 Tura de canionyng

2-3.04.2011 Prealerta la Pestera Sura Mare, de aceea echipa salvaspeo (3 membrii din CSM Hd) au fost in zona. Cu aceasta ocazie ne-am inceput si antrenamentele la faleza

25-27.03.2011 Echipa salvaspeo a Serviciului Salvamont Salvaspeo Hunedoara (5 pers din CSM Hd) s-a deplasat la Pestera Ponorici intr-o actiune de preventie salvaspeo. Au fost dezechipate toate cele 3 verticale de la intrarea in Pestera Ponorici, pentru a evita pe viitor intrareapersoanelorcare nu au cunostinte TSA si se pot accidenta.

21.03.2011 Echipa salvaspeo a Serviciului Salvamont Salvaspeo Hunedoara (7 pers din CSM Hd) s-a deplasat la Pesterile Ponorici-Cioclovina cu Apa pentru a verifica daca nu sunt persoane accidentate in subteran. Deplasarea a fost necesara deoarece in urma sesizarii facute de membrii clubului catreAdministratia Parcului Gradistea Muncelului Cioclovina, rangerii impreuna cu jandarmii montani s-au delpasat pana la intrarea in pestera si au gasit in continuare prima verticala echipata. Deoareceaiciturele de pestera nu depasesc 7-8 ore si constatarea echiparilor se facuse deja de 24 ore, am realizat o actiune de verificare a pesterii, parcurgand-o din amonte in aval. Nu au fost gasite victime. Din pacate turistii care au parcurs pestera nu au fost speologi ci “aventurieri” de genul celor care-si rup gatul prin muntii nostrii. Nu stiu sa realizeze echipari, nu fac cerere de vizitare catre administratia parcului, nu cunosc Legea Salvaspeo. Daca pe creasta intalnesti turisti in tenesi, noi am gasit in pestera corzi de alpinism, verigi rapide din Praktiker. O dovada a bunului simt al turistilor nostrii au fost ambalajele aruncate prin pestera, de la dulciurile pe care le-au mancat!!!!

19-20.03.2011 Tura foto in Muntii Sureanu si tura a echipei salvaspeo in zona Ponorici – Cioclovina. Din pacate am constatat nereguli pe prima verticala a Pesterii Ponorici – echipari proaste, realizate de necunoscatori ai tehnicii de spelogie. Am anuntat administratia parcului si serviciul Salvamont Hd

6.03.2011 Doua persoane in tura pe muntele Valcan (Cosmin si Razvan)

4-6.03.2011 O persoana (Adi) participa la antrenamentele echipei SARS, la Campul lui Neag

11-13.01.2011 Tura in muntii Parang. Combinam utilul cu placutul, adica tura de creasta cu sedintele Adunarii Generale a CSM. Ne-am adunat 15 membri de club, ne-am “sedintit”, ne-am dat cu placa si “batraneste” am urcat Parangul Mic pt ca ceata ne-a impiedicat sa vedem cararea.

14-16.01.2011 Cotinuam numaratul liliecilor in pesteile din Surteanu si cautarea altor dovezi de viata preistorica in acest habitat – tura CSM cu 4 speologi

8-9.01.2011 Multumesc colegilor mei de club – Diconi Daniel,GirjaliuMarius, Sopincean Adrian, Stan Cosmin si celorlalti membrii ai echipai SalvaSpeo din Serviciul Salvamont SalvaSpeo Hunedoara – Zaiu Eduart, Ardelean Augustin si Kenesz Marius, care au raspuns prompt apelului de alarma, desi acesta a venit la ora 23, intr-o zi de sarbatoare. Au lasat familiile acasa si doar intr-o ora de la alarma, cu echipamentul in masina, au plecat spre pestera. Au asteptat inimosul si foarte bine pregatitul medic de la Urgenta Petrosani, membru al SARS Romania – Mihai Preda, care i-a insotit pana la accidentat si a stat langa acesta acordandu-i ingrijirile necesare, pana cand a fost preluat de Ambulanta SMURD Petrosani.

Multumesc colegilor din echipele SalvaSpeo Cluj (Calin, Gigi , Laci, Feri, Clio) si Arad (Misu, Vali, Sabin) pentru rapiditatea cu care au ajuns la Pestera Sura Mare din Ohaba Ponor, Comuna Baru. Doar 5 ore au fost suficiente pentru pregatire si parcurgerea celor 300 km.

Multumesc echipelor ce au asigurat serviciul 112, colegilor din Salvamont Hunedoara si pompieriilor SMURD.

Mihaela Sopincean, Presedinte Clubul Sporturilor Montane Hunedoara,

membru echipa salvaspeo Hunedoara

3-5.12.2010 Altătură foto. De data asta doar 3 au mai intrat la apă – Adi, Dani şi Cosmin.

30.11-01.12.2010 Tură de foto la Cioclovina cu Apă – 3 la bliţuri şi unul în spatele aparatului de fotografiat (Adi, Dani, Cosmin şi Miha).

19-21.11.2010 O scurtă aventură la peşteră cu sifon de la Stanu Ciuţii – M. Şureanu. Trecere la limită pentru Tibi şi Adi. Dani astat de 6să nu se umple de tot galeria cu apă. Din păcate nu s-a putut trece decât primul sifon, cel pe care Tibi l-a mai trecut şi în urmă cu 20 de ani.

12-14.11.2010 O vreme superbă pentru tura noastră din Retezatul Sudic. 

Obiective :Parcurverea avenului cu gheaţă “Borzii Vineţii” până la terminus (-65m); Observarea cavernamentului din punct de vedere a unei posibile continuări;Observareacavernamentului din punct de vedere a roceselor actuale de modelare; Observaţii asupra masei de gheaţă; Realizare de material foto-video 

Realizări: S-a ajuns la punctul terminus atins de membrii CSM în luna august când s-a şi localizat avenul. Dopul de gheaţă este mai coborât cu cca 5m faţă de sfârşitul lunii august. Rymaiele sunt largi 1,5-2m pe direcţia nordică a avenului. Se păstrează aspectul de zăpadă de firn în Sala Finală.Au fost inventariate formele reliefului endocarstic şi procesele de modelare actuale.Nu sunt şanse de continuare prin galerii laterale.

6-7.10.2010Am luat parte laexerciţiul local al echipei salvaspeo Hunedoara. Scop: Omogenizarea echipei salvaspeo din judeţ. Din cele 13 persoane participante, 11 fac parte din CSM Hunedoara şi 2 din asociaţia Rinolofus Lupeni. Acţiunea a avut loc la faleza amenajata de membrii clubului nostru la intrarea în Peştera Şura Mică (Cocolbea). A fost testată noua targă Petzl Nest achiziţionată de curând din fondurile puse la dispoziţie de CJ. Postul TV Antena 1 Deva a mediatizat acţiunea în cadrul emisiunii de ştiri locale din 10 şi 11.11.2010.

5.11.2010 A avut loc în activitatea“Balul Boboceilor”. 16 elevi din Colegiul Naţional Iancu de Hunedocara, voluntari în asociaţia “Multum in Parvo” au organizat pentru colegii lor din clasele V-VIII o dupămasă interacti vă.

Scop:socializarea elevilor nou veniţi în liceu în clasa a V-a cu ceilalţi elevi din ciclul gimnazial.

Grup ţintă/participanţi:178 elevi din clasele V-VIII;

Beneficiari: cca 300 persoane (profesori, elevi, părinţi).

31.10.2010 Am profitat de ziua călduţă şi ne-am încălţat espadrilele de cătărare. Unii dintre noi au fost pentru prima dată la stancă. E o bucurie sa ai aproape de oraş manşe şi trasee drăguţe ca la Cetatea Devei.

30.10.2010 Au lucrat “sub acoperire” 12 tineri si 3 profesori din Colegiul Tehnic Matei Corvin – fosta Şcoală Generală Nr. 6 Hunedoara pentru ca alti 150 de tinerii de aici să sărbătorească împreună venirea toamnei. Jocuri şi concursuri, parada maşătilor şi a costumelor a marcat sărbătoarea de Halloween. Asociaţia “Legături Noi” a fost consiliată pentru această acţiune de către CSM Hunedoara în cadrul proiectului“Informare-Comunicare-Conştientizare” – proiect destinat tinerilor din Municipiul Hunedoara

25-29.10.2010 Suntem pe ultima sută de metrii pentru organizarea acţiunii de către Asociaţia Multum im Parvo în cadrul proiectului “Informare-Comunicare-Conştientizare” – proiect destinat tinerilor din Municipiul Hunedoara

22.10.2010 A avut loc în Parcul Corvin acţiunea intitulată “O zi de Maraton”. Organizatorii – 10 tineri liceeni din Asociaţia APAC din Colegiul Naţional Traian Lalescu Hunedoara, au gandit probe diverse: de aptitudini fizice, de spontaneitate, abilităţi. Au participat cca 200 de elevi din învăţământul gimnazial însoţiţi de profesorii diriginţi. Competiţia a fost strânsă, tinerii participînd cu entuziasm la toate probele. Mascota competiţiei a fost câştigată de clasa a VIII-a A. Acţiunea a fost mediatizată la Radio Color Hunedoara, Radiu Unison Hunedoara.

12-15.102010 Consiliem tinerii din Asociaţia “Legături Noi” pentru pregătirea acţiunii de Halloween ce va avea loc în data de 30.10.2010.

13-14.10.2010 Consiliem tinerii din asociaţia APAC pentru pregătirea activităţii “O zi de Maraton” destinată copiilor şi tinerilor din clasele V-VIII din Colegiul Naţional Traian Lalescu Hunedoara

10.10.2010 Tură de canyoning la Crivadia cu tineretul din club

6.10.2010 – Vernisajul expoziţiei “Focus Natura” a adus un public numeros în Galeria de Artă a Municipiului Hunedoara. Cei 19 tineri particianţi la tabăra de fotografie din vară au expus peste 90 de imagini inedite culese din Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina sau din alte călătorii. Ţinuta înaltă aexpoziţiei s-a datorat originalităţii mesajului transmis şi sentimentului de frumos, de puritate creatde fotografiile expuse. Calitatea foarte bună a imaginilor arată că tinerii au deprins noţiunile tehnice predate la curs. Expoziţia s-a bucurat de mediatizare prin intermediul posturilor Antena 1 Deva şi Radio Color Hunedoara.

20.09.2010 – Selectăm fotografiile şi pregătim expoziţia “Focus Natura” ce va avea loc la Galeria de Artă din Municipiul Hunedoara în intervalul 6-11.10.2010. Manifestarea este rodul muncii de peste vară a 20 de tineri instruiţi în tehnica foto prin cursul realizat de CSM Hunedoara in cadrul proiectului finantat de Consiliul Local Hunedoara.

28.09.2010 – 13 lideri din 4 asociaţii nonprofit din Hunedoara participă la cursul de formare ca “Manager proiect”, curs acreditat CNFPA. Acţiunea este posibilă datorită Clublui Sporturilor Montane Hunedoara care derulează proiectul”Informare – comunicare – conştientizare”. În paralel are loc formarea a 40 de tineri din APAC, Multum in parvo şi Legături Noi, asociaţiice funcţionează pe lângă şcoli din Municipiul Hunedoara,pentru activităţi de scriere de proiecte.În Colegiul Naţional Traian Lalescu, Colegiul Naţional Iancu de Hunedoara şi Şcoala Generală Nr. 6 s-au făcut informări cu privire la viaţa asociativă, structuri pentru tineri, drepturile tinerilor.

26.09.2010 – Iniţiere în TSA a noilor membrii CSM la Peştera Şura Mică

13.09.2010 Am- început activităţile proiectului “Informare -comunicare -constienţizare” – proiect destinat tinerilor dinMunicipiul Hunedoara. Cursuri de Manager proiect pentru liderii adulţi din asociaţii hunedorene şi prezentri pe tematică diversă pentru liderii minori (despre rolul ONG, rolul liderului, scrierea unei cereri de finanţare din fonduri nerambursabile)

13-19.09.2010 – Organizare stagiu de club TSA – 5 particiticipanţiTSA1 (4absolvenţezi) şi 8 participanţi TSA 2 (7 absolvenţi). O săptămână la munte pe Jiul de Vest, prin peşterile din Retezatul Sudic.

8-12.09.2010 Participare la Congresul Naţional de Speologie – Ediţia a XXXVIII-a – Ştei, judeţul Bihor. Patru mambrii CSM Hunedoara au participat la turele precongres (Peştera Micula şi Canyoning pe Cheia Rea) şi la activităţile congresului (expoziţia de fotografie, seri de proiecţii foto-video, seară socială, şedinţe). Mulţumim organizatorilor pentru atmosfera primitoare şi familiară pe care au creat-o, pentru activităţile cu adrenalină – căţăratul pe lăzi de bere şi concursul TSA şi în primul rând pentru turele de peşteră.

20-22.08.2010 Tură speo în Retezatul Sudic ! După 15 august, se poate spune că toamna a venit la munte. Vârfurile fagilor se colorează în galben, seara se lasa repede şi nopţile sunt reci. Nu am simţit prea mult căldura soarelui. Trei zile – trei ture de peşteră.
Avenul Mare din Scocul cu Gheaţă(-82m) a fost echipat parţial în prima zi şi parcurs până la terminus în a treia zi. Prima porţiune, până la -50m, este o succesiune de planuri înclinate cu porţiuni verticale. Foarte frumoasă pentru speologi, atât din punct de vedere tehnic (am folosit 8 fracţionări, majoritatea naturale) cât şi din punct de vedere al morfologiei (puţuri largi, trene de grohotiş, speleoteme, cristale).
Avenul cu Gheaţă din brazii cei vineţii este situat sub Vârful Piule, deci un tracking uşor până în creastă, cu banana speo în spate, nu strică. După ce un cioban ne-a indicat pe unde se află gura peşterii, am ajuns pe marginea acesteia. Dopul de gheaţă este deajuns de lăsat şi de-a lungul pereţilor se vede rimaya. Reuşim să pătrundem între perete şi gheaţă, continum apoi printr-un tub de gheaţă până acolo unde peretele se retrage şi face loc unei săli imense. Coborâm pe trena de zăpadă granuloasă până la baza gheţarului, care se opreşte în peretele lateral al sălii. Aproximativ – 60m. În extremităţile sălii, acolo unde gheţarul nu ajunge, găsim dovezi ale vieţii de deasupra pământului: un craniu de capră neagră cu coarnele frumos păstrate, un soarece îngheţat cu blăniţa încă pufoasă. Datorită gheţarului, în interiorul peşterii temperatura este tot timpul sub 0 grdC. Ca urmare, la baza pereţilor sunt trene de grohotiş.
Interesant şi deosebit faţă de celelalte peşteri cu gheaţă pe care le-am văzut în Retezatul Sudic – Avenul mare cu zăpadă din Albele Găuroane şi Avenul Tăul Răţii.

18-19.08.2010 Tură de filmare pentru DVD-ul educativ despre biodiversitatea Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina

1-16.08.2010 Tibi împreună cu vechi prieteni montanişti şi speologi bate cărările Parângului şi ale Şureanului: Tură de creastă Telescaun-Parângul Mic-Cârja-Parângul Mare-Lacul Mija-Petroşani; Canyoning la Crivadia, ture de peştereală ….

14.08.2010 Ne-am întors cu bine din Creta, cu cateva noi avene la activ. Ce bine e sa îţi ascuţi auzul numarâns secundele cand arunci cu piatra de pe marginea unui aven căruia nu îi vezi fundul …. Vezi domeniulEXPEDIŢII

2-11.08.2010 Tură în Apuseni – 2persoane – pe traseul Gârda – Scărişoara – Padeş – Someşul Cald…. peste 100 km pe jos …. BETON !!!!

Ne pregatim pentru tabara de speologie Creta Speological Camp 2010,ce se va derula pe insula mentionata in intervalul 1-15.07.2010. Vezi domeniul Activitati – Expeditii si Tabere.

14-18.07.2010 Am participat la intalnirea speologilor din tarile balcanice – Balkan Camp 2010 – padis Romania, cu 6 membrii ai asociatiei. Acestora li s-au mai alaturat 2 membrii in data de 17.07, cand a avut loc exercitiul salvaseo din Pestera Cetatile Ponorului

30.06-4.07.2010 –La Cioclovina a avut loc tabăra de fotografie din cadrul proiectului „FOCUS NATURA!”. În fiecare zi, drumeţiile au fost motiv de utilizare a aparatului de fotografiat. Temele urmărite au fost: 1 – Prezentarea platformei Luncani; 2 – peisaj în Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina; 3 – Elemente araice ale vieţii umane incluse în peisajul parcului; 4. Elemente în mişcare. Modalităţile de prezentare a materialului fotografiat au fost: PowerPoint şi Eseu.

7-28.06.2010 –Au avut loc 6 worshop-uri în cadrul cursului de fotografie derulat prin proiectul„FOCUS NATURA!” finanţat ce Consiliul Local al Municipiului Hunedoara. Tematica de curs a fost diversă, abordând atât aparatul de fotografiat, fotografia de-a lungul istoriei cât şi tehnici de fotografie (încadrarea, profunzimea, claritatea, culoarea, lumina). După fiecare întâlnire, tinerii au aplicat ceea ce au învăţat, realizând şi comentând fotografii. Şedinţele de curs au fost susţinute către Gherman Laurian, cameraman şi impresar. Tinerii au avut acces la informaţie şi prin intermediul bibliografiei puse la dispoziţie (cărţi de specialitate, reviste de fotografie, pagini web). Responsabilul de proiect a distribuit către participanţiinformaţie despre concursurile pe tematică foto active în această perioadă.

4-6.06.2010 – Antrenamente TSA la Şura Mică (Peştera lui Cocolbea) şi turăfoto Au participat 9 membrii CSM şi 4 membrii simpatizanţi. La tură a fost prezent şi un reprezentant din partea clubului Rinolophus Lupeni.

Actiune de salvare din Peştera Huda lui Papară – judeţul Alba – 29-30.05.2010 Echipa CORSA Hunedoara a participat la acţiune.Din cei 8 membrii atestati pentru activităţi de salvare în subteran, 7 şi-audeclarat disponibilitarea. Consilierul tehnic al acţiunii de salvare a hotărât ca echipa CORSA Hunedoara sa fie a 3-a echipă de intervantie. La ora 10 am plecat spre Apuseni şi am ajuns la Punctul de comanda de la Peştera Huda lui Papară la ora 14. Echipele 1 şi 2 (alcătuite din salvatori dinCluj, Ştei şi Arad) au echipat peştera pentru parcurgere la ape mari şi au putut ajunge la speologii rămaşi în interior, în jurul orei 11. Aceştia prezentau o stare bună a sănătăţii deoarece au fost bine echipaţi, au avut mâncare şi apă, au reuşit să se retragă din calea apelor pe o galerie fosilă. Pe toată perioada scursă între momentul de alarmă şi cel de găsire a specologilor din peşteră, aceştia nu au putut fi contactaţi şi nu s-a cunoscut stareaacestora.Evacuarea speologilor ramasi în peşteră a început la ora 13, la ora 14,15 fiind deja la exteriorul peşterii.

În intervalul 29-30.05.2010, 10 membrii CSM au participat la o tură în Munţii Şureanu, cu scopul terminării amenajării falezei de la Peştera Şura Mică, antrenamente TSA, vizită de peşteră. Tura a fost întreruptă de alarma salvaspeo din data de 30.05.2010, ora 01, pentru cele 3 persoane surprinse de viitură în Peştera Huda lui Papară.

Incepand cu 1.06.2010, Clubul Sporturilor Montane Hunedoara va derula 2 proiecte locale, cu fiiantare din fonduri nerambursabile, obţinute în urma licitaţiei de proicte a Consiliului Local Hunedoara.
•”Informare – Comunicare – Conştientizare”
Scopulproiectului este:stimularea participării tinerilor de 14-35 ani din Municipiul Hunedoara la viaţa comunităţii.Proiectul va cuprinde sesiuni de informare si training-uri pentru 40 de tineri din cele 4 asociatii partenere.
Parteneri: Directia Judeteana pentru Tineret Hunedoara, asociatiile “Unsprezece”, “Legături Noi”,”APAC”, “Multum in Parvo”
• “Focus Natura”
Scopul proiectului este:sensibilizarea a 10% din populaţia oraşului Hunedoara cu privire al importanţa protecţiei naturii.
Metodele utilizate se bazeaza pe apelul la sentimente, crearea starilor emotionale pozitive, descoperirea naturii prin intermediul artelor vizuale.
Beneficiarii directi vor fi 20 tineri cu vârsta între 13 -17 ani, din Municipiul Hunedoara. Acestia vor participa, pe perioada verii, la un curs de fotografie ic care vor invata sa “vada” natura prin obiectivul aparatului de fotografiat.
Activităţile proiectului se vor derula în cadrul Municipiului Hunedoara (vizează mediul urban) şi în apropierea acestuia (vizează mediul rural şi mediul natural).
Parteneri: Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei – Centrul Local Hunedoara

5-16-05-2010 – Tura in Muntii Sureanu – 7 membrii CSM au realizat: patrulare in zona Ponorici-Cioclovina; continuare echipare si antrenament la faleza de la pestera Cioclovina cu Apa; amenajare pentru TSA pe verticala de la Pestera Cioclovina II.

• 1-2.05.2010 – Echipa de cinci la tura in Muntii Sureanu, la cautat de pesterui …. si o coborara super in Avenul Balaj (verticala frumoasa, tehnica, de -46m). Vezi foto pehttp://speodan.blogspot.com/

• 25.04.2010 – tură la Avenul de la Fundătura Hobenilor – mai revenim peste vro 20-30 de ani la el, poate mai spala apa din sediment si se deschide continuarea

• 18.04.2010 – tură la Calcarele de la Lainici – Avenul fara Fund si zona numita “Locuri rele” – fara sanse sa mai dam de ceva noi gaurele.

CSM Hunedoara s-a implicat in activitatile proiectului “Scoli pentru un viitor verde”, derulat in Hunedoara de Scoala Generala Nr. 10, coordonat de prof. Sopincean Adrian Cristian si institutor Berindei Costina. Proiectul a fost initiat la nivel national de WWF Romania si Editura CD Press, constand in activitati de constientizare pe tema naturii. CSM Hunedoara a oferit premii in cadrul activitatii de confectionare de obiecte din materiale reciclabile.

În perioada 7-11.04.2010, 4 membrii CSM Hunedoara – Sopincean Mihaela, Sopincean Adrian, Sopincean Ioana, Batrânu Marius, au participat la o deplasare în Macedonia alaturi de colegi de la cluburile de speologie din tara – Tiberiu Tulucan (Liliacul Arad), Radu Puscas (Prusik Timisoara), Bibart Bulzan Daniel (Polo), Bac Calin (Otto) (Speowest Arad). Deplasarea s-a realizat în cadrul actiunii Balkan Speleo Mitting, ca preambul al manifestarii Balkan Kamp 2011 Macedonia si a avut rolul stabilirii de contacte cu cluburile de speologie din celelalte tari balcanice. În cadrul deplasarii au fost vizitate 3 pesteri situate în apropierea localitatilor Brod si Belika, din partea centrala a tarii.

Inainte de activitatea propriuzisa din cadrul Balkan Speleo Mitting, am haladuit vreo 3 zile prin Macedonia si Albania, gratie ghidului nostru drag – Tibi Tulucan cu care oriunde ai merge nu te pierzipentru ca:esti pe drumul cel bun (nu-i bai daca ocolim vreo suta-doua de km), poti cere detalii oricarui localnic (daca e sa vorbeasca rusa, sarba, bulgara, maghiara, germana, engleza sau franceza Tibi e translatorul) si mai bifam un obiectiv turistic (ca doar de aia am plecat de acasa). Astfel am cules imagini super de la lacurile tectonice Ohrid si Prespa, din statiunea Ohrid cu cele 356 de biserici si manastiri, din canionul Matca. Vrand sa trecem de la un lac la altul prinMuntii Galicica (2254m),printr-un pas de altitunine(1568m)am incins o batalie cu zapada, iar de eram inspirati sa ne luam schiurile trageam si o tura cu teleschiul. Pentru 2 euro de persoana, in capatul amonte al lacului Ohrid, langamanastirea Sf. Naum,un luntras te duce sa vezi izvoarele submerse care alimenteaza lacul. Cele mai frumoase amintiri-cadouri ni le-am facut la intrarea in canionul Matca. Un negustor ambulant avea tot felul de podoabe si alte celea lucrate manual. La Canionul Matca se poate ajunge daca ne abatem de la autostrada M4 (E65), imediat ce iesim din Skopje spre Tetovo.Canionul este inundat de apele unui lac de acumulare. Aici se afla cea mai lunga pestera inundata din Macedonia.

Lunile februarie şi martie ne-au scos la antrenamente de TSA. Am amenajat o faleza la Nandru (langa Hunedoara) si una la Pestera Sura Mica (langa Baru Mare). La pestera arata cam asa: 1 – Cap de put, verticala 10m cu fractionare; 2 – Cap de mâna curenta, 8 spituri în perete usor surplombat, cap de put în tavan, verticala 8m; 3 – Cap de mâna curenta, 3 spituri, cap de put, verticala 10m cu fractionare. Dragut si deajuns cât sa te intinzi dupa sezonul de schi.

Pleaca si ultima zapada. Ne-am facut de cap pe o vreme super la Straja- 7.03.2010

În perioada 22-24.01.2010 s-a desfăşurat tura de iarnă “Parâng 2010”. 8 membrii CSM au parcurs traseul IEFS – Vf. Parângul Mic – Vf. Cârja – IEFS în timp de 6 ore. Stabilitatea vremii a favorizat parcurgerea traseului deşi zăpada nu a fost bătută.

Vineri, 22.01.2010 s-a desfăşurat Adunarea Generală a Clubului Sporturilor Montane Hunedoara, în Munţii Parâng. Ordinea de zi a cuprins: 1.Raportul de activitate şi financiar pe 2009; 2.Acordarea custodiilor pentru Siturile Natura 2000; 3.Strategie de dezvoltare a ONG-ului în anul 2010; 4. Participare la cursuri şi stagii în 2010; 5.Calendarul de activităţi al CSM în 2010; 6. Diverse

Luna decembrie 2009 a marcat finalizarea proiectului “Susţinerea tinerilor din Comuna Boşorod, judeţul Hunedoara, pentru dezvoltare durabilă locală”, finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului. Lansarea DVD-ului “Comuna Boşorod – Istorie, Natură, Cultură” şi a pliantului de prezentare al comunei, a avut loc la Căminul Cultural din localitate, în data de 11.12.2009 (vezi secţiunea proiecte, 2009)

Noiembrie 2009 – A fost finalizată reechiparea canionului Jgheabului (Munţii Şureanu). Lanţurile, gujoanele şi spiturile necesare au fost cumpărate de către D-nul Milu Părău (SC Comexim Lupeni). La acţiune au participat: Tiberiu Marian, Daniel Diconi, Adrian Sopincean, Cosmin Stan. Vezi ştire despre eveniment pe www.antena1deva.ro, la arhiva Observatorului (10.11.2009) – ultima ştire

Site-ul www.gradiste.ro vă permite să vizionaţi 3 filme realizate de membrii CSM (Căluşarii la Cioclovina, Canyoning la Crivadia, Avenul Ascuns); site-ul găzduieşte şi o galerie foto la care şi-au adus contribuţia Laurian Gherman şi Sopincean Adrian

4 membrii ai CSM Hunedoara au absolvit Stagiul Naţional Salvaspeo, desfăşurat la Roşia, comuna Bihor şi au participat la Exerciţiul Naţional Salvaspeo din Peştera Ciur Ponor (4-10.2009). Vezi ştire despre eveniment pe http://www.youtube.com/watch?v=zZ2-snhzIEo sau pe http://www.youtube.com/watch?v=HXo91E3TENY