stiati ca...?

Speologia(spéléologie, fr.), are ca obiect de studiu explorarea şi studiul complex al peşterilor. Cuvântul este de origine greacă: spelaion = peşteră, logos = ştiinţă.Este o ştiinţă pluridisciplinară şi interdisciplinară, ce reuneşte cunoştinţe din domeniile: geologie (mineralogie, sedimnetalogie, paleontologie), geografie (hidrologie, climatologie, geomorfologie),biologie (biospeologie, chiropterologie, ecologie), topogrgafie, artă (fotografie, desen). Părintele speologiei este considerat francezul Edouard-Alfred Martel, între anii 1888 şi 1914, conducând mai multe expediţii pentru cercetarea peşterilor. În România, speologia are o vechime mai mare de 90 de ani, Emil Racoviţă înfiinţând la Cluj Napoca primul Institut de Speologie din lume.
Un liliac insectivor consuma in timpul vietii in jur de 10 kg de insecte.
Cea mai numeroasa colonie de lilieci din lume este in Pestera Brackn Caves (SUA). In jurul anilor 1960 a fost estimata o populatie de circa 40.000.000 de lilieci.
In Pestera Trois – Freres (Franta) exista desene rupestre, vechi de peste 35.000 de ani ce reprezinta lilieci in zbor.
Johann Strauss a compus opereta "Liliacul”.
Mortalitatea la lilieci, in primul an de viata, este de 50% (in zona cu clima temperata), deoarece liliecii tineri nu au experienta alegerii celor mai bune locuri pentru hibernare.
71 % din numarul total de specii de lilieci sunt insectivori si doar 0,3 % sunt hematofaci (adica se hranesc cu sange).
Previous
Next